Tar-Groch-Fil
Sklep ze zdrową żywnością i bakaliami
Kraj pochodzenia: Chiny
Składniki: Jagody goji suszone to niewielkie, czerwone owoce, które rosną na krzewach porastających wzgórza i doliny Chin, Tybetu i Mongolii. Krzewy osiągają wysokość 1-3m., owoce do 2 cm.
Zastosowanie: W Polsce najpopularniejsze (i najczęściej spotykane w sprzedaży) są suszone owoce goji. Ich spożycie należy ograniczyć do maksimum 70 sztuk dziennie. Owoce goji mają delikatny smak, można je dodawać do wielu potraw. Pasują do ryżu, zup z warzywami oraz mięs (w szczególności kurczaka i wieprzowiny). Spożywane często jako przekąski (zwłaszcza suszone owoce), doskonałe jako dodatek do muesli, ciast i deserów. Z owoców przyrządza się również herbatę oraz słodki sok.
Wartość odżywcza produktu | W 100 g | W porcji 50 g | %RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna | 1657kJ/396 kcal | 829 kJ/198 kcal | 10% |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 4,2 g 0,8 g | 2,1 g 0,4 g | 3% 2,% |
Węglowodany - w tym cukry | 22,3 g 11,1 g | 11,2 g 5,5 g | 4% 6 % |
Błonnik | 6,2 g | 3,1 g | - |
Białko | 10,6 g | 5,3 g | 10% |
Sól** | 0,06 g | <0,03 g | <1 % |
Możliwe naturalne odchylenia. **Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu. *RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
Przechowywanie: Przechowywać w miejscu suchym w szczelnie zamkniętym opakowniu.
Informacja o alergenach –W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty z dwutlenkiem siarki SO2, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 %wykluczyc wystąpienia w produkcie tych surowców.

