Tar-Groch-Fil
Sklep ze zdrową żywnością i bakaliami
Kraj pochodzenia: Chile
Wartość odżywcza produktu | na 100 g | na porcję 50 g | %RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna | 1191 kJ/282 kcal | 596 kJ/ 141 kcal | 10 % |
Tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 1,2 g 0,2 g | 0,6 g 0,1 g | 2 % 1 % |
Węglowodany w tym cukry | 60 g 60 g | 30 g 30 g | 17 % 2 % |
Błonnik | 9,4 g | 4,7 g | - |
Białko | 3,5 g | 1,8 g | 30 % |
Sól | 0,03 g | 0,02 g | 1 % |
Witaminy i składniki mineralne | na 100g | %RWS* w 100g | na porcję 50 g |
Witamina A | 154 µg | 19 % | 77 µg |
Witamina B6 | 0,24 mg | 17 % | 0,12 mg |
Ryboflawina (Wit. B2) | 0,36 mg | 26 % | 0,18 mg |
Potas | 804 mg | 40 % | 402 mg |
Miedź | 0,42 mg | 42 % | 0,21 mg |
Śliwki suszone – produkt spożywczy z suszonych owoców śliwy , zaliczany do bakalii.
Mogą być spożywane surowe lub przetworzone.
Stanowią składnik wielu potraw w kuchni polskiej i innych kuchniach świata.
Suszenie śliwek pozwala na ich długotrwałe przechowywanie
Śliwki suszone są naturalnym źródłem:
- Ryboflawiny (Wit.B2) – która pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu czerwonych krwinek
- Potasu – pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi
- Miedzi – pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
Skład: śliwki suszone bez pestek, substancja konserwująca E-202 (sorbinian potasu).

