Tar-Groch-Fil
Sklep ze zdrową żywnością i bakaliami
Kraj pochodzenia: USA
Wartość odżywcza produktu | na 100 g | na porcję 50 g | %RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna | 1411 kJ/337 kcal | 708 kJ/ 169 kcal | 8 % |
Tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,37 g 0,05 g | 0,19 g 0,03 g | <1 % <1 % |
Węglowodany w tym cukry | 83,5 g 68,7 g | 41,8 g 34,4 g | 16 % 38 % |
Błonnik | 4,3 g | 2,2 g | - |
Białko | 0 g | 0 g | - |
Sól | 0,01 g | <0,01 g | <1 % |
Skład: żurawina suszona (54%), cukier trzcinowy (45%), regulator kwasowości -kwas cytrynowy , olej słonecznikowy (<1%) , sok z czarnego bzu
Zastosowanie żurawiny
Suszona żurawina stosowana jest bardzo często jako dodatek do ciast i deserów. Stanowi również skład wielu produktów, między innymi takich, jak płatki śniadaniowe. Jej właściwości sprawiają, że jest również doskonałym dodatkiem do dań mięsnych. Żurawinę można także spożywać w jej pierwotnej postaci, jako przekąskę pomiędzy pełnymi posiłkami.

