Tar-Groch-Fil
Sklep ze zdrową żywnością i bakaliami
Składniki: Migdały- nasiona owoców migdałowca zwyczajnego .
Wyróżnia się dwa rodzaje , pochodzące od różnych odmian i kultywatorów .
Migdał jest naturalnym zródłem :
Magnezu -który przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz układu nerwowego .
Cynku - pozwala zachować zdrowe włosy , paznokcie , skórę oraz w utrzymaniu prawidłowego widzenia .
Żelaza -pomaga w transporcie tlenu , prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.
Fosforu - wspomaga utrzymanie zdrowych kości i zębów .
Zastosowanie Migdały stanowią doskonały dodatek do ciast, tortów, placków, ciasteczek, babek i lodów. Ponadto do sałatek owocowych, potrawek, farszy, dań z makaronu oraz ryb i mięs.
Migdały w płatkach mogą służyć do dekoracji i zdobienia wyrobów cukierniczych. Z mielonych migdałów wyrabia się marcepan, pastę migdałową oraz zagęszcza się zupy, sosy oraz kremy.
Wartość odżywcza produktu | W 100 g | W porcji 50 g | %RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna | 2393kJ/572 kcal | 1197 kJ/ 286 kcal | 14% |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 52 g 4,74 g | 26 g 2,37 g | 37% 12 % |
Węglowodany - w tym cukry | 20,5 g 4,2 g | 10,3 g 2,1 g | 4% 2 % |
Błonnik | 12,9 g | 6,5 g | - |
Białko | 20 g | 10 g | 20% |
Sól** | 0,04 g | <0,02 g | <1 % |
Możliwe naturalne odchylenia. ** Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.*RWS- Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

