Tar-Groch-Fil
Sklep ze zdrową żywnością i bakaliami
Kraj pochodzenia: Turcja
Orzechy laskowe to jedne z najpopularniejszych wśród Polaków orzechy.
Wiele osób uprawia je samodzielnie w przydomowym ogródku na drzewach, które często mają postać dużych krzaków.
Zastosowanie :
Orzechy laskowe łuszczone dobrze komponują się ze słodkimi oraz słono- pikantnymi potrawami.
Mogą być dodatkiem do sałatek, białych mięs czy makaronów.
Sprawdzają się także przy wypieku ciast.
Z orzechów laskowych produkuje się także popularne masło orzechowe i chałwę.
Wartość odżywcza produktu | W 100 g | W porcji 50 g | %RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna | 2630kJ/ 628 kcal | 1315 kJ/ 314 kcal | 16 % |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 60,75 g 4,46 g | 30,37 g 2,23 g | 43 % 11 % |
Węglowodany - w tym cukry | 16,7 g 4,34 g | 8,35 g 2,17 g | 3 % 2 % |
Błonnik | 9,7 g | 4,85 g | - |
Białko | 14,95 g | 7,47 g | 15 % |
Sól | 0 g | 0 g | - |
Możliwe naturalne odchylenia.*RWS- Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

