Orzechy macadamia

Kraj pochodzenia: Australia

Orzechy macadamia Zobacz większe
wybierz:
nazwa:
waga:
cena:
Orzechy macadamia
250 g
4200
Orzechy macadamia
500 g
8000

    Makadamia rodzaj drzew z rodziny srebrnikowatych . Należy do niego 9 gatunków .
    Występują dziko w Australii , na  Nowej Kaledonii i na Sulawesi .
    Uprawiane są obecnie również na Hawajch i w Afryce Południowej
    Makadamia została odkryta w Australii w 1857 r przez botanika Waltera Hilla , który nadał roślinie nazwę Macadamia na cześć swojego przyjaciela Johna McAdama.


    Jak jeść orzechy macadamia
    Głównie jako przekąskę w rozmaitych wariantach: lekko posolone, prażone, podpieczone, surowe.
    Są używane jako dodatek do wypieków, ciast i ciasteczek, kremów.
    Nadają się również do mięs i sałatek.

    Wartość odżywcza produktu

    W 100 g

    W porcji 50 g

    %RWS* w 50 g

    Wartość energetyczna

    3006 kJ/ 718 kcal

    1503 kJ/359 kcal

    18 %

    Tłuszcz

    w tym nasycone

    75,77 g

    12,06 g

    37,86 g

    6,03 g

    54 %

    30 %

    Węglowodany

    w tym cukry

    13,86 g

    4,57 g

    6,93 g

    2,29 g

    3 %

    3 %

    Błonnik

    8,6 g

    4,3 g

    -

    Białko

    7,91 g

    3,96 g

    8 %

    Sól**

    0,01 g

    <0,01 g

    < 1 %

    Możliwe naturalne odchylenia. **Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu. *RWS- Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal)

    f
    g+
    tTweety na temat @Targroch