Tar-Groch-Fil
Sklep ze zdrową żywnością i bakaliami
Kraj pochodzenia: Australia
Makadamia rodzaj drzew z rodziny srebrnikowatych . Należy do niego 9 gatunków .
Występują dziko w Australii , na Nowej Kaledonii i na Sulawesi .
Uprawiane są obecnie również na Hawajch i w Afryce Południowej
Makadamia została odkryta w Australii w 1857 r przez botanika Waltera Hilla , który nadał roślinie nazwę Macadamia na cześć swojego przyjaciela Johna McAdama.
Jak jeść orzechy macadamia
Głównie jako przekąskę w rozmaitych wariantach: lekko posolone, prażone, podpieczone, surowe.
Są używane jako dodatek do wypieków, ciast i ciasteczek, kremów.
Nadają się również do mięs i sałatek.
Wartość odżywcza produktu | W 100 g | W porcji 50 g | %RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna | 3006 kJ/ 718 kcal | 1503 kJ/359 kcal | 18 % |
Tłuszcz w tym nasycone | 75,77 g 12,06 g | 37,86 g 6,03 g | 54 % 30 % |
Węglowodany w tym cukry | 13,86 g 4,57 g | 6,93 g 2,29 g | 3 % 3 % |
Błonnik | 8,6 g | 4,3 g | - |
Białko | 7,91 g | 3,96 g | 8 % |
Sól** | 0,01 g | <0,01 g | < 1 % |
Możliwe naturalne odchylenia. **Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu. *RWS- Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal)

