Tar-Groch-Fil
Sklep ze zdrową żywnością i bakaliami
Składniki: Orzech pecan, orzesznik pekanowy, orzesznik owocowy , zwany także pekanem – gatunek drzewa należącego do rodziny orzechowatych . Naturalnie występuje w Ameryce Północnej w Stanach Zjednoczonych
Orzechy brązowe, pofałdowane, podobne do jądra orzecha włoskiego, lecz mniej pofałdowane i bardziej wydłużone, uchodzące za jedno z najsmaczniejszych, o wielu walorach odżywczych.
Zastosowanie :
Są jednym z najpopularniejszych skłądników słodkich derserów w południowych i środodkowych stanach USA.
Mają charakterystyczny masłowaty posmak i aromat ,
Stanowią podstawowy składniki słynnych pralinek z Nowego Orleanu , a także ciasta pekanowego popularnego w środkowo- zachodniej części USA .
Wartość odżywcza produktu | W 100 g | W porcji 50 g | %RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna | 2893 kJ/ 691 kcal | 1447 kJ/346 kcal | 17 % |
Tłuszcz w tym nasycone | 71,97 g 6,18 g | 35,99 g 3,09 g | 51 % 15 % |
Węglowodany w tym cukry | 13,86 g 3,97 g | 6,98 g 1,99 g | 3 % 2 % |
Błonnik | 9,6 g | 4,8 g | - |
Białko | 9,17 g | 4,59 g | 9 % |
Sól | 0 g | 0 g | - |
Możliwe naturalne odchylenia.*RWS- Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal)

