Tar-Groch-Fil
Sklep ze zdrową żywnością i bakaliami
Kraj pochodzenia: Polska
Orzech włoski : gatunek drzewa liściastego z rodziny orzechowatych .
W stanie dzikim występuje na Bałkanach ,w południowo-wschodniej Europie , południowo-zachodniej, środkowej i wschodniej Azji w Himalajach.
W Polsce pospolicie uprawiany i często dziczejący, w niektórych rejonach kraju zadomowiony
Zastosowanie :
Orzechy włoskie są składnikiem wielu ciast i deserów, dodajemy je do sałatek lub musli. Jednak ich zastosowanie może być nie tylko kulinarne ale i kosmetyczne, znane są maseczki na twarz lub peelingi do ciała z wykorzystaniem orzechów włoskich.
Wartość odżywcza produktu | W 100 g | W porcji 50 g | %RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna | 2699kJ/645 kcal | 1350 kJ/ 323 kcal | 16% |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 60,3 g 6,56 g | 30,2 g 3,28 g | 43% 16 % |
Węglowodany - w tym cukry | 18 g 2,2 g | 9 g 1,1 g | 3,00% 1 % |
Błonnik | 6,5 g | 3,3 g | - |
Białko | 16 g | 8 g | 16% |
Sól** | 0,01 g | <0,01 g | <1 % |
Możliwe naturalne odchylenia. ** Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu. *RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)

