Tar-Groch-Fil
Sklep ze zdrową żywnością i bakaliami
Włoszczyzna to podstawowy składnik większości zup i sosów. Dawniej uważano, że kompozycja marchwi, pietruszki, selera i pora przywędrowała do Polski wraz z królową Boną. Chociaż rzeczywiście od jej włoskich korzeni nazwano ten zestaw warzyw włoszczyzną, to marchewkę i pietruszkę znano na naszych ziemiach jeszcze przed przybyciem żony Zygmunta Starego do Polski.
Zamiast świeżych warzyw...
Trudno wyobrazić sobie prawdziwy, aromatyczny bulion warzywny bez dodatku włoszczyzny. Jej składniki dostępne są w ciągu całego roku, jednak konieczność obierania, krojenia i długiego gotowania sprawia, że wiele osób nadal sięga po gotowe kostki rosołowe, bulionetki lub polepszacze smaku w proszku. Takiemu rozwiązaniu nie można odmówić łatwości i oszczędności czasu. Jednocześnie na próżno szukać w nim aspektów prozdrowotnych i autentycznego, pozbawionego chemii smaku.
Szybko, smacznie, zdrowo!
Wykorzystanie suszonych warzyw jest najlepszym sposobem na szybkie przygotowanie wywaru - bez uszczerbku na smaku i wartościach odżywczych. Proces suszenia umożliwia zachowanie większości cennych dla organizmu składników oraz skorzystanie z gotowej mieszanki w dowolnym momencie. Największym atutem suszonej włoszczyzny jest brak zawartości soli i glutaminianu sodu.
Składniki
Marchew, pasternak, cebula, seler, por, pietruszka.
Zastosowanie
Warzywa suszone mają szerokie zastosowanie w kuchni, szczególnie w przypadku przyrządzania wszelkiego rodzaju zup, sosów i dań mięsnych. Nadaje potrawom prawdziwie warzywny smak i wzbogaca o wartości odżywcze.
Wartość odżywcza produktu | W 100 g | W porcji 100 g | %RWS* w 100 g |
Wartość energetyczna | 1263 kJ/301 kcal | 1263 kJ/301 kcal | 15% |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 1,6 g 0,6 g | 1,6 g 0,6 g | 2% 3 % |
Węglowodany - w tym cukry | 49,3 g 2,3 g | 49,3 g 2,3 g | 19 % 3 % |
Błonnik | 27,5 g | 27,5 g | - |
Białko | 8,6 g | 8,6 g | 17 % |
Sól** | 1 g | 1 g | 17 % |
Możliwe naturalne odchylenia. **Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu. *RWS- Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

