Warzywa suszone

Warzywa suszone Zobacz większe
wybierz:
nazwa:
waga:
cena:
Warzywa suszone
100 g
230

    WARZYWA SUSZONE


    Włoszczyzna to podstawowy składnik większości zup i sosów. Dawniej uważano, że kompozycja marchwi, pietruszki, selera i pora przywędrowała do Polski wraz z królową Boną. Chociaż rzeczywiście od jej włoskich korzeni nazwano ten zestaw warzyw włoszczyzną, to marchewkę i pietruszkę znano na naszych ziemiach jeszcze przed przybyciem żony Zygmunta Starego do Polski.

     

    Zamiast świeżych warzyw...
    Trudno wyobrazić sobie prawdziwy, aromatyczny bulion warzywny bez dodatku włoszczyzny. Jej składniki dostępne są w ciągu całego roku, jednak konieczność obierania, krojenia i długiego gotowania sprawia, że wiele osób nadal sięga po gotowe kostki rosołowe, bulionetki lub polepszacze smaku w proszku. Takiemu rozwiązaniu nie można odmówić łatwości i oszczędności czasu. Jednocześnie na próżno szukać w nim aspektów prozdrowotnych i autentycznego, pozbawionego chemii smaku.

     

    Szybko, smacznie, zdrowo!
    Wykorzystanie suszonych warzyw jest najlepszym sposobem na szybkie przygotowanie wywaru - bez uszczerbku na smaku i wartościach odżywczych. Proces suszenia umożliwia zachowanie większości cennych dla organizmu składników oraz skorzystanie z gotowej mieszanki w dowolnym momencie. Największym atutem suszonej włoszczyzny jest brak zawartości soli i glutaminianu sodu.

    Składniki
    Marchew, pasternak, cebula, seler, por, pietruszka.

    Zastosowanie
    Warzywa suszone mają szerokie zastosowanie w kuchni, szczególnie w przypadku przyrządzania wszelkiego rodzaju zup, sosów i dań mięsnych. Nadaje potrawom prawdziwie warzywny smak i wzbogaca o wartości odżywcze. 



    Wartość odżywcza produktu

    W 100 g

    W porcji 100 g

    %RWS* w 100 g

    Wartość energetyczna

    1263 kJ/301 kcal

    1263 kJ/301 kcal

    15%

    Tłuszcz

    - w tym kwasy tłuszczowe nasycone

    1,6 g

    0,6 g

    1,6 g

    0,6 g

    2%

    3 %

    Węglowodany

    - w tym cukry

    49,3 g

    2,3 g

    49,3 g

    2,3 g

    19 %

    3 %

    Błonnik

    27,5 g

    27,5 g

    -

    Białko

    8,6 g

    8,6 g

    17 %

    Sól**

    1 g

    1 g

    17 %

    Możliwe naturalne odchylenia. **Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu. *RWS- Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal). 

    f
    g+
    tTweety na temat @Targroch