Tar-Groch-Fil
Sklep ze zdrową żywnością i bakaliami
Buraki są smacznymi, zdrowymi i niedrogimi warzywami. Konieczność czasochłonnej obróbki termicznej sprawia jednak, że sporadycznie goszczą na polskich stołach - najczęściej w postaci gotowych surówek z dodatkiem cukru. Wzbogacenie diety o te bulwiaste rośliny może być dużo prostsze z buraczkami suszonymi.
A to burak!
Buraczki w postaci suszonej w niczym nie ustępują tym świeżym. Są gotowe do spożycia, nie wymagają brudzenia się i doskonale wzbogacą smak barszczu, kaszotta lub sałatki. Dzięki odparowaniu wody zawierają całość dobroczynnych witamin i minerałów, wraz z betalainami - barwnikami wzmacniającymi odporność, łagodzącymi procesy starzeniowe i zapobiegającymi chorobom nowotworowym.
Składniki
100% burak czerwony suszony, produkt nie zawiera żadnych dodatków. Produkt otrzymany z jednej odmiany świeżych warzyw, poddanych odpowiednim procesom technologicznym, suszony w celu zapewnienia ich trwałości.
Zastosowanie
Zastępują świeże buraki przy gotowaniu różnorodnych potraw, zwłaszcza tradycyjnego barszczu czerwonego.
Wartość odżywcza produktu | W 100 g | W porcji 50 g | % RWS w 50 g |
Wartość energetyczna | 1295 kJ/306 kcal | 647,5 kJ/153 kcal | 7,7 % |
Tłuszcz -w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,22 g 0,05 g | 0,11 g 0,02 g | 0,2% 0,1 % |
Węglowodany -w tym cukry | 56 g 1,7 g | 28 g 0,85 g | 10,8 % |
Błonnik | 19 g | 9,5 g | - % |
Białko | 10,7 g | 5,35 g | 10,7 % |
Sól | 1,97 g | 0,98 g | 16,3 % |
Możliwe naturalne odchylenia. Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.

