Pektyna

Pektyna cytrusowo - jabłkowa Zobacz większe
wybierz:
nazwa:
waga:
cena:
Pektyna
100 g
1400
Pektyna
250 g
3000

    PEKTYNA CYTRUSOWO-JABŁKOWA DO DOMOWYCH PRZETWORÓW

     

    Polisacharyd, pektyna, substancja zagęszczająca, E440 - brzmi niepokojąco, zbyt laboratoryjnie, nie tak swojsko jak znana i lubiana żelatyna. Wśród całej sekwencji szkodliwych i owianych złą sławą E są też substancje pożyteczne, w tym roślinne, w pełni naturalne, bogate w błonnik pektyny. 

     

    Jasna strona E!
    Biologicznie rzecz ujmując pektyny występują w ścianach komórkowych warzyw i owoców. Ich charakterystyczną cechą jest zdolność zagęszczania płynów  środowisku kwaśnym - bez konieczności dodawania ogromnych ilości słodzideł. Dzięki temu doskonale nadają się do produkcji domowych przetworów - przewyższając cukry żelujące i żelfixy. 

     

    Nie budząca zaufania nazwa pektyny pochodzi od greckiego słowa pectos, oznaczającego krzepnąć.

     

    Składniki
    Pektyna E440 (ii), sacharoza.

    Przykładowy sposób użycia
    Przygotować 2 kg owoców i 1 kg cukru. Do przygotowanych owoców wlać pół szklanki wody i zagotować. 33 g pektyny wymieszać z 1 szklanką cukru. Wsypać do gotujących się owoców i mieszać. Gotować od 3 do 5 minut. Wsypać pozostałą ilość cukru i gotować do całkowitego rozpuszczenia. Dodać łyżeczkę kwasku cytrynowego rozpuszczonego w małej ilości gorącej wody. Dokładnie wymieszać. Zebrać pianę i rozlać gorący dżem do słoików. Zaleca się pasteryzować dżem przez 20 min.

     

    Informacja o alergenach 
    W zakładzie pakowane są również: 
    sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

     

    Przechowywanie:
    Przechowywać w miejscu suchym w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

     

    Wartość odżywcza produktu

    W 100 g

    W porcji 33 g

    %RWS* w 33 g

    Wartość energetyczna

    1286 kJ/ 307 kcal

    424 kJ/101kcal

    5%

    Tłuszcz

    -w tym kwasy tłuszczowe nasycone

    0,5 g

    0,1 g

    0,2 g

    <0,01 g

    <1 %

    <1 %

    Węglowodany

    -w tym cukry

    39 g

    34 g

    13 g

    11 g

    5%

    12%

    Błonnik

    76 g

    25 g

    -

    Białko

    0,5 g

    <0,1 g

    <0,1%

    Sól**

    3,4 g

    1,12 g

    18%



    **Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
    *RWS- Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

    Opakowanie 100 g zawiera 3 sugerowane porcje.

    Producent: TAR-GROCH-FIL T. Krakowski, M. Kijowski, E. Drożdż, J. Drożdż Sp. J., Filipowice 161, 32-840 Zakliczyn, tel. (14)66-36-104 Serwis konsumenta: serwis@targroch.pl, www.targroch.pl

      Tagi:
    f
    g+
    tTweety na temat @Targroch