Tar-Groch-Fil
Sklep ze zdrową żywnością i bakaliami
Polisacharyd, pektyna, substancja zagęszczająca, E440 - brzmi niepokojąco, zbyt laboratoryjnie, nie tak swojsko jak znana i lubiana żelatyna. Wśród całej sekwencji szkodliwych i owianych złą sławą E są też substancje pożyteczne, w tym roślinne, w pełni naturalne, bogate w błonnik pektyny.
Jasna strona E!
Biologicznie rzecz ujmując pektyny występują w ścianach komórkowych warzyw i owoców. Ich charakterystyczną cechą jest zdolność zagęszczania płynów środowisku kwaśnym - bez konieczności dodawania ogromnych ilości słodzideł. Dzięki temu doskonale nadają się do produkcji domowych przetworów - przewyższając cukry żelujące i żelfixy.
Nie budząca zaufania nazwa pektyny pochodzi od greckiego słowa pectos, oznaczającego krzepnąć.
Składniki
Pektyna E440 (ii), sacharoza.
Przykładowy sposób użycia
Przygotować 2 kg owoców i 1 kg cukru. Do przygotowanych owoców wlać pół szklanki wody i zagotować. 33 g pektyny wymieszać z 1 szklanką cukru. Wsypać do gotujących się owoców i mieszać. Gotować od 3 do 5 minut. Wsypać pozostałą ilość cukru i gotować do całkowitego rozpuszczenia. Dodać łyżeczkę kwasku cytrynowego rozpuszczonego w małej ilości gorącej wody. Dokładnie wymieszać. Zebrać pianę i rozlać gorący dżem do słoików. Zaleca się pasteryzować dżem przez 20 min.
Informacja o alergenach
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Przechowywanie:
Przechowywać w miejscu suchym w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Wartość odżywcza produktu | W 100 g | W porcji 33 g | %RWS* w 33 g |
Wartość energetyczna | 1286 kJ/ 307 kcal | 424 kJ/101kcal | 5% |
Tłuszcz -w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,5 g 0,1 g | 0,2 g <0,01 g | <1 % <1 % |
Węglowodany -w tym cukry | 39 g 34 g | 13 g 11 g | 5% 12% |
Błonnik | 76 g | 25 g | - |
Białko | 0,5 g | <0,1 g | <0,1% |
Sól** | 3,4 g | 1,12 g | 18% |
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
*RWS- Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Opakowanie 100 g zawiera 3 sugerowane porcje.
Producent: TAR-GROCH-FIL T. Krakowski, M. Kijowski, E. Drożdż, J. Drożdż Sp. J., Filipowice 161, 32-840 Zakliczyn, tel. (14)66-36-104 Serwis konsumenta: serwis@targroch.pl, www.targroch.pl

