Tar-Groch-Fil
Sklep ze zdrową żywnością i bakaliami
Babka jajowata występuje w basenie Morza Śródziemnego, w północnej Afryce oraz zachodniej Azji, jest uprawiana w Indiach i Pakistanie. W naturalnym środowisku znaleźć ją można w Hiszpanii i na Wyspach Kanaryjskich.
Zastosowanie:
Babka jajowata spożywana jest w postaci nasion lub łupin razem z posiłkami lub napojami. Nie należy jej jeść w innej formie. Dodana do posiłków w postaci łusek lub nasion zagęszcza je, dlatego jest dobrym dodatkiem do zup i sosów. Łupiny babki jajowatej można podawać jako dodatek do jogurtu czy mleka, razem z płatkami i owocami.
Babka jajowata łuska jest naturalnym źródłem:
Żelaza – który pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny
Informacja o alergenach –W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty z dwutlenkiem siarki SO2, produktyzawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców. Przechowywanie: Przechowywać w miejscu suchym w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Wartość odżywcza produktu | W 100 g | W porcji 50 g | %RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna | 1483 kJ/ 353 kcal | 7342 kJ/177 kcal | 9% |
Tłuszcz -w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g 0 g | 0 g 0 g | 0 % 0 % |
Węglowodany -w tym cukry | 88 g 0 g | 44 g 0 g | 17% 0 % |
Błonnik | 75 g | 38 g | - |
Białko | 0 g | 0 g | 0 % |
Sól** | 0,02 g | 0,01g | <1 % |
Witaminy i składniki mineralne | W 100 g | %RWS w 100 g | W porcji 50 g |
Żelazo | 1,95 mg | 14% | 0,98 mg |

