Tar-Groch-Fil
Sklep ze zdrową żywnością i bakaliami
Kraj pochodzenia: Finlandia
Ksylitol Danisco - cukier brzozowy.
W przyrodzie ksylitol jest szeroko rozpowszechniony, choć występuje w małych ilościach. Można go znaleźć w niektórych owocach, jagodach, grzybach, warzywach, twardym drewnie - szczególnie brzozowym (stąd określenie "cukier brzozowy" nadane przez Finów).
Zastosowanie :
Cukier brzozowy może prawie całkowicie zastąpić cukier biały. Stosowany jest do deserów, napojów, smażenia i gotowania oraz słodzenia ciepłych napojów. Idealnie nadaje się także do wypieków. Wyjątek stanowią ciasta drożdżowe. Ksylitol nie reaguje z drożdżami, przez co ciasto nie wyrośnie tak, jak przy zastosowaniu zwykłego cukru. Dlatego przy wypiekaniu drożdżówek, chleba i pizzy lepiej z niego zrezygnować.
Wartość odżywcza produktu | W 100 g | W porcji 10 g | %RWS* w 10 g |
Wartość energetyczna | 1000 kJ/240 kcal | 100 kJ/24 kcal | 1,2 % |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g 0 g | 0 g 0 g | - - |
Węglowodany - w tym cukry | 99,8 g 0,2 g | 9,98 g 0,02 g | 3,9 % < 1 % |
Błonnik | 0 g | 0 g | - |
Białko | 0 g | 0 g | - |
Sól | 0 g | 0 g | - |
Możliwe naturalne odchylenia.*RWS- Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

