Tar-Groch-Fil
Sklep ze zdrową żywnością i bakaliami
Kraj pochodzenia: Indie
Składniki: Amarantus ziarno
Zastosowanie: do wypieków (chleba, ciastek, bazy do tart), dodatek do potraw wegetariańskich (zup, kotletów, klopsików lub w postaci farszu). Z amarantusa produkuje się także mąkę, która może być dobrym uzupełnieniem innych mąk - dzięki znacznej zawartości składników mineralnych, podnosi wartość odżywczą produktu lub potrawy. Mąka z amarantusa nie nadaje się jednak do wszystkich wypieków, ponieważ nie zawiera glutenu – białka uelastyczniającego ciasto. Trzeba również pamiętać, że ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, mąka ta szybko ulega jełczeniu, zatem nie powinna być za długo przechowywana. Najlepiej samemu przyrządzić mąkę, mieląc bardzo drobno ziarna w młynku do kawy
Amarantus ziarno jest naturalnym źródłem:
Witaminy C – która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
Fosforu – który wspomaga utrzymanie zdrowych kości i zębów
Magnezu – który przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz układu nerwowego.
Żelaza – który pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny
Cynku – pozwala zachować zdrowe włosy , paznokcie, skórę oraz w utrzymaniu prawidłowego widzenia
Wartość odżywcza produktu | W 100 g | W porcji 50 g | %RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna | 1552 kJ/ 371 kcal | 776 kJ/186 kcal | 9,00% |
Tłuszcz w tym nasycone | 7,02 g 0 g | 3,51 g 0 g | 5 % - |
Węglowodany w tym cukry | 58,55 g 1,69 g | 29,27g 0,85 g | 11 % 1 % |
Błonnik | 6,7 g | 3,35 g | - |
Białko | 13,56 g | 6,78 g | 13,00% |
Sól | 0,01 | <0,01 | < 1 % |
Witaminy i składniki mineralne | W 100 g | %RWS* w 100g | W porcji 50 g |
Witamina C | 4,2 mg | 5,00% | 2,1 mg |
Witamina E | 1,19 mg | 10,00% | 0,6 mg |
Fosfor | 557 mg | 80,00% | 279 mg |
Magnez | 248 mg | 66,00% | 124 mg |
Żelazo | 7,61 mg | 54,00% | 3,8 mg |
Cynk | 2,87 mg | 29,00% | 1,44 mg |

