Tar-Groch-Fil
Sklep ze zdrową żywnością i bakaliami
Składniki: Ekspandowane nasiona amarantusa
Zastosowanie: Amarantus ekspandowany możemy dodawać do jogurtów, płatków, owoców, w postaci zupki mlecznej lub traktując popping za samodzielną przekąskę, lekko posłodzoną miodem.
Amarantus ekspandowany jest naturalnym źródłem:
Witaminy C – która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
Fosforu – który wspomaga utrzymanie zdrowych kości i zębów
Magnezu – który przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz układu nerwowego.
Żelaza – który pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny
Cynku – pozwala zachować zdrowe włosy , paznokcie, skórę oraz w utrzymaniu prawidłowego widzenia
Wartość odżywcza produktu | W 100 g | W porcji 50 g | %RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna | 1552 kJ/ 371 kcal | 776 kJ/186 kcal | 9,00% |
Tłuszcz w tym nasycone | 7,02 g 1,8 g | 3,51 g 0,9 g | 5 % 5 % |
Węglowodany w tym cukry | 58,55 g 1,69 g | 29,27g 0,85 g | 11 % 1 % |
Błonnik | 6,7 g | 3,35 g | - |
Białko | 13,56 g | 6,78 g | 13,00% |
Sól** | 0,01 | <0,01 | < 1 % |
Witaminy i składniki mineralne | W 100 g | %RWS* w 100g | W porcji 50 g |
Witamina C | 4,2 mg | 5,00% | 2,1 mg |
Witamina E | 1,19 mg | 10,00% | 0,6 mg |
Fosfor | 557 mg | 80,00% | 279 mg |
Magnez | 248 mg | 66,00% | 124 mg |
Żelazo | 7,61 mg | 54,00% | 3,8 mg |
Cynk | 2,87 mg | 29,00% | 1,44 mg |

