Mąka gryczana

Kraj pochodzenia: Polska

Mąka gryczana Zobacz większe
wybierz:
nazwa:
waga:
cena:
Mąka gryczana
1 kg
750

    Mąka gryczana (mąka tatarczana) – ciemna mąka uzyskana przez zmielenie ziaren gryki.
    Ma charakterystyczny, lekko podpalany smak.

    Zastosowanie:
    Mąka gryczana używana jest do produkcji makaronów, naleśników, ciast oraz blinów. Często mieszana jest z mąką pszenną ponieważ sama mąka gryczana jest stosunkowo ciężka, a brak glutenu powoduje, że wypieki zawierające tylko ją są bardzo kruche i się rozpadają. Dodanie mąki gryczanej do chleba czy ciast spowoduje wzmocnienie smaku.

    Wartość odżywcza produktu

    W 100 g

    W porcji 50 g

    %RWS* w 50 g

    Wartość energetyczna

    1407kJ/336 kcal

    704 kJ/168 kcal

    8%

    Tłuszcz

    - w tym kwasy tłuszczowe nasycone

    3,1 g

    0,6 g

    1,6 g

    0,3 g

    2%

    2%

    Węglowodany

    - w tym cukry

    69,3 g

    0,7g

    34,7 g

    0,4 g

    13%

    <1%

    Błonnik

    5,9 g

    3 g

    -

    Białko

    12,6 g

    6,3 g

    13%

    Sól**

    0,01 g

    <0,01 g

    <1 %

    Możliwe naturalne odchylenia. **Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu. *RWS- Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal)

    f
    g+
    tTweety na temat @Targroch