Tar-Groch-Fil
Sklep ze zdrową żywnością i bakaliami
Kraj pochodzenia: Polska
Mąka gryczana (mąka tatarczana) – ciemna mąka uzyskana przez zmielenie ziaren gryki.
Ma charakterystyczny, lekko podpalany smak.
Zastosowanie:
Mąka gryczana używana jest do produkcji makaronów, naleśników, ciast oraz blinów. Często mieszana jest z mąką pszenną ponieważ sama mąka gryczana jest stosunkowo ciężka, a brak glutenu powoduje, że wypieki zawierające tylko ją są bardzo kruche i się rozpadają. Dodanie mąki gryczanej do chleba czy ciast spowoduje wzmocnienie smaku.
Wartość odżywcza produktu | W 100 g | W porcji 50 g | %RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna | 1407kJ/336 kcal | 704 kJ/168 kcal | 8% |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 3,1 g 0,6 g | 1,6 g 0,3 g | 2% 2% |
Węglowodany - w tym cukry | 69,3 g 0,7g | 34,7 g 0,4 g | 13% <1% |
Błonnik | 5,9 g | 3 g | - |
Białko | 12,6 g | 6,3 g | 13% |
Sól** | 0,01 g | <0,01 g | <1 % |
Możliwe naturalne odchylenia. **Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu. *RWS- Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal)

