Tar-Groch-Fil
Sklep ze zdrową żywnością i bakaliami
Kraj pochodzenia: Kanada
Mąka z cieciorki (ciecierzycy): powstaje na dwa sposoby: przez zmielenie jej suchych, uprażonych nasion lub zmielenie namoczonych, a nawet lekko już sfermentowanych nasion (co dodaje im wartości, bo białko staje się bardziej przyswajalne).
Zastosowanie :
Może służyć jako dodatek do zwykłej mąki w wypiekach. Nadaje się też do zagęszczania zup i sosów, zwłaszcza tych wegetariańskich, wzbogacając je znacząco o białko. W ciastach czy wegetariańskich burgerach może zastąpić bułkę tartą. Niezbędna na tradycyjne dania, jak kofta czy flan, może też dodać egzotyki naleśnikom.
Wartość odżywcza produktu | W 100 g | W porcji 50 g | %RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna | 1407kJ/336 kcal | 704 kJ/168 kcal | 8% |
Tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 6,69 g | 3,34 g | 5% |
Węglowodany w tym cukry | 57,82 g | 28,91 g | 11% |
Błonnik | 10,8 g | 5,4 g | - |
Białko | 22,39 g | 11,19 g | 22% |
Sól | 0,02 g | <0,01 g | <1 % |
Składniki mineralne | W 100 g | %RWS* w 100g | W 50 g |
Magnez | 166 mg | 44 % | 83 mg |
Fosfor | 318 mg | 45 % | 159 mg |
Cynk | 2,81 mg | 28 % | 1,4 mg |
Żelazo | 4,86 mg | 35 % | 1,43 mg |
Potas | 846 mg | 42 % | 423 mg |

