Mąka z amarantusa

Kraj pochodzenia: Indie

Mąka z amarantusa Zobacz większe
wybierz:
nazwa:
waga:
cena:
Mąka z amarantusa
1 kg
1200

    Mąka z amarantusa - powstaje z nasion szkarłatu (amarantusa) jednej ze starszych uprawianych roślin. 

    Zastosowanie:
    Nadaje się do ciast, ciasteczek, naleśników słodkich i wytrawnych, racuchów, makaronów, wytwarzania płatków, krakersów oraz jako cenny dodatek do chleba.
    W wypiekach, które nie muszą rosnąć można użyć samej mąki amarantusowej. W tych  „rosnących”, jak chleb, trzeba ją zmieszać z inną.
    Mąka amarantusowa nadaje wypiekom lekko orzechowy smak.

    Wartość odżywcza produktu

    W 100 g

    W porcji 50 g

    %RWS* w 50 g

    Wartość energetyczna

    1553kJ/371 kcal

    776 kJ/186 kcal

    9,30%

    Tłuszcz

    7,02 g

    3,51 g

    5%

    Węglowodany

    65,25 g

    32,62 g

    13%

    Błonnik

    6,7 g

    3,35 g

    -

    Białko

    13,56 g

    6,78 g

    14%

    Sól

    0,02 g

    <0,01 g

    <1 %

    Możliwe naturalne odchylenia.**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu. *RWS- Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal). 

    f
    g+
    tTweety na temat @Targroch