Tar-Groch-Fil
Sklep ze zdrową żywnością i bakaliami
Kraj pochodzenia: Indie
Mąka z amarantusa - powstaje z nasion szkarłatu (amarantusa) jednej ze starszych uprawianych roślin.
Zastosowanie:
Nadaje się do ciast, ciasteczek, naleśników słodkich i wytrawnych, racuchów, makaronów, wytwarzania płatków, krakersów oraz jako cenny dodatek do chleba.
W wypiekach, które nie muszą rosnąć można użyć samej mąki amarantusowej. W tych „rosnących”, jak chleb, trzeba ją zmieszać z inną.
Mąka amarantusowa nadaje wypiekom lekko orzechowy smak.
Wartość odżywcza produktu | W 100 g | W porcji 50 g | %RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna | 1553kJ/371 kcal | 776 kJ/186 kcal | 9,30% |
Tłuszcz | 7,02 g | 3,51 g | 5% |
Węglowodany | 65,25 g | 32,62 g | 13% |
Błonnik | 6,7 g | 3,35 g | - |
Białko | 13,56 g | 6,78 g | 14% |
Sól | 0,02 g | <0,01 g | <1 % |
Możliwe naturalne odchylenia.**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu. *RWS- Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

