Tar-Groch-Fil
Sklep ze zdrową żywnością i bakaliami
Kraj pochodzenia: Holandia
Inulina - Jest białym proszkiem bez smaku, przypomina skrobię .
Naturalnie występuje ona w bulwach, kłączach i dolnych częściach łodyg roślin, dla których stanowi materiał zapasowy.
Do celów użytkowych, najczęściej pozyskuje się ją z cykorii i słonecznika bulwiastego (topinambura).
Wykorzystanie inuliny - można ją stosować w kuchni ; sprawdza się doskonale jako zagęstnik do zup i sosów.
Podczas gotowania w wodzie przyjmuje postać galaretki, można ją więc wykorzystać wszędzie tam, gdzie potrzebna jest skrobia, żelatyna czy mąka.Dodatkowy plus to lekka słodycz inuliny .Dzięki temu znajduje swoje zastosowanie w rozmaitych wypiekach , pieczywie, naleśnikach.
Wartość odżywcza produktu | W 100 g | W porcji 50 g | %RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna | 1000 kJ/240 kcal | 500 kJ/120 kcal | 6% |
Tłuszcz | 0 g | 0 g | - |
Węglowodany w tym cukry Inulina | 97 g 7 g 90 g | 49 g 3,5 g 45 g | 19% 4 % - |
Błonnik | 90 g | 45 g | - |
Białko | 0 g | 0 g | - |
Sól | 0 g | 0 g | - |
Możliwe naturalne odchylenia.**RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)

