Inulina

Kraj pochodzenia: Holandia

Inulina Zobacz większe
wybierz:
nazwa:
waga:
cena:
Inulina
250 g
800
Inulina
500 g
1550
Inulina
1 kg
2800

    Inulina - Jest białym proszkiem bez smaku, przypomina skrobię .
    Naturalnie występuje ona w bulwach, kłączach i dolnych częściach łodyg roślin, dla których stanowi materiał zapasowy.
    Do celów użytkowych, najczęściej pozyskuje się ją z cykorii i słonecznika bulwiastego (topinambura).

    Wykorzystanie inuliny -  można ją stosować  w kuchni ; sprawdza się doskonale  jako zagęstnik do zup i sosów. 
    Podczas gotowania w wodzie przyjmuje postać galaretki, można ją więc wykorzystać wszędzie tam, gdzie potrzebna jest skrobia, żelatyna czy mąka.Dodatkowy plus to lekka słodycz inuliny .Dzięki temu znajduje swoje zastosowanie w rozmaitych  wypiekach , pieczywie, naleśnikach.

    Wartość odżywcza produktu

    W 100 g

    W porcji 50 g

    %RWS* w 50 g

    Wartość energetyczna

    1000 kJ/240 kcal

    500 kJ/120 kcal

    6%

    Tłuszcz

    0 g

    0 g

    -

    Węglowodany

    w tym cukry

    Inulina

    97 g

    7 g

    90 g

    49 g

    3,5 g

    45 g

    19%

    4 %

    -

    Błonnik

    90 g

    45 g

    -

    Białko

    0 g

    0 g

    -

    Sól

    0 g

    0 g

    -

    Możliwe naturalne odchylenia.**RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)

    f
    g+
    tTweety na temat @Targroch