Tar-Groch-Fil
Sklep ze zdrową żywnością i bakaliami
Kraj pochodzenia: Chiny
Fasola mung : zwana też złotą, to gatunek z rodziny bobowatych. Pochodzi z Indii, uprawiana jest w Azji Południowej, Malezji i Chinach, gdzie stanowi ważny składnik lokalnych kuchni.
Zastosowanie : Nasiona są jadalne. Ważny składnik potraw wielu kuchni azjatyckich, ze względu na wysoką zawartość białka również w kuchni wegetariańskiej. Spożywane są zarówno w postaci gotowanej, jak i surowej (po skiełkowaniu, w Polsce nazywane "kiełkami sojowymi"). W krajach Dalekiego Wschodu z fasoli mung wytwarza się również makaron (ang. "bean thread vermicelli", "cellophane noodles"), nazywany sojowym.
Fasola mung jest naturalnym źródłem:
Potasu – który wspomaga funkcjonowanie układu krwionośnego
Fosforu – który wspomaga utrzymanie zdrowych kości i zębów
Magnezu – który przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz układu nerwowego.
Żelaza – który pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny
Cynku – pozwala zachować zdrowe włosy , paznokcie, skórę oraz w utrzymaniu prawidłowego widzenia
Wartość odżywcza produktu | W 100 g | W porcji 50 g | %RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna | 1453 kJ/ 347 kcal | 727 kJ/174 kcal | 9 % |
Tłuszcz w tym nasycone | 1,15 g 0,35 g | 0,58 g 0,18 g | 1 % 1 % |
Węglowodany w tym cukry | 62,62 g 6,6 g | 31,31g 3,3 g | 12 % 4 % |
Błonnik | 16,3 g | 8,15 g | - |
Białko | 23,86 g | 11,93 g | 24 % |
Sól | 0,04 g | 0,02 g | < 1 % |
Witaminy i składniki mineralne | W 100 g | %RWS* w 100g | W porcji 50 g |
Potas | 1246 mg | 62 % | 623 mg |
Fosfor | 367 mg | 52 % | 184 mg |
Magnez | 189 mg | 50 % | 95 mg |
Żelazo | 6,74 mg | 48 % | 3,37 mg |
Cynk | 2,68 mg | 27 % | 1,34 mg |

