Tar-Groch-Fil
Sklep ze zdrową żywnością i bakaliami
Kraj pochodzenia: Algieria
Wygląda i smakuje jak kakao, jednak z biologicznego punktu widzenia ma niewiele wspólnego z nasionami owoców kakaowca. Nazywany jest drzewem karobowym, ceratonią, szarańczynem strąkowym lub mączką chleba świętojańskiego. Karob - choć znany był już przed naszą erą - w Polsce nadal spotykany jest w niewielu kuchniach i sklepach.
Skąd się bierze karob?
Ten łudząco przypominający kakao proszek powstaje ze zmielonych nasion, rosnących w strąkach drzewa karobowego. Gatunek występuje w rejonach basenu Morza Śródziemnego oraz Azji Mniejszej. Suchy klimat tych obszarów wpływa na naturalną, zminimalizowaną pod kątem środków ochrony roślin uprawę. Karob jest więc bardziej przyjazny dla człowieka i środowiska, niż pochodzące z wilgotnego klimatu Afryki i Ameryki Południowej plantacje kakaowca.
Karob lepszy niż kakao?
Wśród dietetyków i miłośników zdrowej żywności dominuje przekonanie, że szarańczyn jest lepszą wersją kakao. Posiada naturalnie słodki smak, nie zawiera kofeiny i alergenów, za to dostarcza wiele witamin z grupy B oraz sporo składników mineralnych, takich jak wapń, potas i selen. Jego czekoladowo-karmelowa nuta doskonale podkreśla smak ciast i słodkich deserów.
Karob proszek jest naturalnym źródłem:
Wartość odżywcza produktu | W 100 g | W porcji 50 g | %RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna | 930 kJ/ 222 kcal | 465 kJ/111 kcal | 6 % |
Tłuszcz w tym nasycone | 0,65 g 0,09 g | 0,33 g 0,05 g | < 1 % < 1 % |
Węglowodany w tym cukry | 88,88 g 49,08 g | 44,44 g 24,54 g | 17 % 27 % |
Błonnik | 39,8 g | 19,9 g | - |
Białko | 4,62 g | 2,31 g | 5 % |
Sól** | 0,09 | 0,05 | 1 % |
Witaminy i składniki mineralne | W 100 g | %RWS* w 100g | W porcji 50 g |
Wapń | 348 mg | 44 % | 174 mg |
Fosfor | 79 mg | 11 % | 39,5 mg |
Magnez | 54 mg | 14 % | 27 mg |
Żelazo | 2,94 mg | 21 % | 1,47 mg |
Potas | 827 mg | 41 % | 414 mg |
Możliwe naturalne odchylenia. **Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.

