Tar-Groch-Fil
Sklep ze zdrową żywnością i bakaliami
Kraj pochodzenia: Holandia
Mąka ryżowa – mąka wytwarzana z drobno zmielonych ziaren ryżu.
Zastosowanie :
Mąka ma delikatnie słodkawy smak, więc nadaje się doskonale do słodkich wypieków, naleśników, deserów,
Wytwarza się z niej np. makaron ryżowy, kluski, placki , bliny oraz używa do zagęszczania kisieli, zup, sosów.
Jest istotnym składnikiem kuchni japońskiej i innych krajów azjatyckich.
Wykonuje się ją zarówno z białego ryżu jak i ryzu brązowego.
Stosowana jako substytut mąki pszennej w diecie bezglutenowej.
Wartość odżywcza produktu | W 100 g | W porcji 50 g | %RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna | 1500kJ/354 kcal | 750 kJ/ 177 kcal | 9% |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 3,2 g 0,8 g | 1,6 g 0,4 g | 2% 2 % |
Węglowodany - w tym cukry | 72 g 0,7 g | 36 g 0,35 g | 14% 1 % |
Błonnik | 3,1 g | 1,55 g | - |
Białko | 7,7 g | 3,85 g | 8% |
Sól** | 0,03 g | 0,02 g | <1 % |
Możliwe naturalne odchylenia. **Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu. *RWS- Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

