Tar-Groch-Fil
Sklep ze zdrową żywnością i bakaliami
Kraj pochodzenia: Czechy
Mąka sojowa otrzymywana jest ze zmielonych , nieprażonych ziaren soji .
Zastosowanie :
Mąka sojowa służy do wyrobu m.in.: pieczywa, makaronów, płatków, ciast, ciasteczek.
Posiada silne właściwości wiążące, w związku z czym zagęszcza się nią zupy i sosy.
Używana jest także do wyrobu mleka i past sojowych.
W kuchni wegetariańskiej stanowi substytut jajka kurzego.
Wykorzystywana jest w dietach bezglutenowych.
Wartość odżywcza produktu | W 100 g | W porcji 50 g | %RWS* w 100 g |
Wartość energetyczna | 1867 kJ/446 kcal | 934 kJ/223 kcal | 11 % |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 19,94 g 2,88 g | 9,97 g 5,76 g | 14 % 29 % |
Węglowodany - w tym cukry | 30,16 g 7,33 g | 15,08 g 3,66 g | 6 % 4 % |
Błonnik | 9,3 g | 4,65 g | - |
Białko | 36,49 g | 18,25 g | 36 % |
Sól | 0,01 g | < 0,01 g | <1 % |
Możliwe naturalne odchylenia.*RWS- Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

