Tar-Groch-Fil
Sklep ze zdrową żywnością i bakaliami
Kraj pochodzenia: Hiszpania
Agar, guma agar, morska żelatyna - pod takimi nazwami występuje substancja żelująca agar-agar. To jeden z tych produktów, o których wiele osób nawet nie słyszało, a i w sklepie niełatwo go dostać. Niepokój, a nawet niechęć, może dodatkowo wzbudzać fakt, że agar pozyskiwany jest z glonów, a na etykietach spożywczych widnieje jako E406.
“Żelatyna” z morza
Agar-agar jest produktem całkowicie naturalnym, dlatego stanowi popularny zamiennik żelatyny w diecie wegan. Proszek ten pozyskuje się z krasnorostów wydobywanych u wybrzeży Japonii, a coraz częściej także innych zakątków świata. Zwiększony popyt na agar spowodowany jest jego ciekawymi właściwościami oraz większym niż kiedykolwiek wcześniej zainteresowaniem dietą roślinną.
Agar do gara!
W przeciwieństwie do swojego odzwierzęcego odpowiednika agar jest całkowicie bezbarwny i bezwonny. Po zastygnięciu może być wielokrotnie podgrzewany do postaci płynnej. Dodatkowo zawiera sporo błonnika i nie wymaga chłodzenia przygotowanej z niego potrawy w lodówce. Poza galaretkami, konfiturami i innymi słodkościami wykorzystuje się go także w farmaceutyce i kosmetyce, jako środek wspomagający odchudzanie oraz składnik preparatów pielęgnacyjnych.
Sposób użycia
Odmierzony agar wsypać do spodka lub kieliszka z niewielką ilością zimnej wody (najlepiej poniżej 20 st. C). Moczyć 10-15 minut . Zawartość wlać do przyrządzonej potrawy w momencie, kiedy zaczyna wrzeć. Mieszać często. Proszek powinien rozpuścić się całkowicie po 5 minutach .
Wartość odżywcza produktu | W 100 g | W porcji 5 g | %RWS* w 5 g |
Wartość energetyczna | 720 kJ/ 172 kcal | 36 kJ/8,6 kcal | <1% |
Tłuszcz w tym nasycone | <0,1 g 0,014 g | < 0,1 g <0,01 g | <1 % <1 % |
Węglowodany w tym cukry | 0,4 g 0 g | 0,02 g 0 g | < 0,01 % - |
Błonnik | 86 g | 4,3 g | - |
Białko | <0,1 g | <0,1 g | <0,1% |
Sól** | <0,01 | <0,01 | < 1 % |

