Agar-Agar proszek

Kraj pochodzenia: Hiszpania

Agar -Agar proszek Zobacz większe
wybierz:
nazwa:
waga:
cena:
Agar-Agar proszek
100 g
1300
Agar-Agar proszek
250 g
3000
Agar-Agar proszek
500 g
5800

    AGAR-AGAR PROSZEK

     

    Agar, guma agar, morska żelatyna - pod takimi nazwami występuje substancja żelująca agar-agar. To jeden z tych produktów, o których wiele osób nawet nie słyszało, a i w sklepie niełatwo go dostać. Niepokój, a nawet niechęć, może dodatkowo wzbudzać fakt, że agar pozyskiwany jest z glonów, a na etykietach spożywczych widnieje jako E406.

     

    “Żelatyna” z morza
    Agar-agar jest produktem całkowicie naturalnym, dlatego stanowi popularny zamiennik żelatyny w diecie wegan. Proszek ten pozyskuje się z krasnorostów wydobywanych u wybrzeży Japonii, a coraz częściej także innych zakątków świata. Zwiększony popyt na agar spowodowany jest jego ciekawymi właściwościami oraz większym niż kiedykolwiek wcześniej zainteresowaniem dietą roślinną.

     

    Agar do gara!
    W przeciwieństwie do swojego odzwierzęcego odpowiednika agar jest całkowicie bezbarwny i bezwonny. Po zastygnięciu może być wielokrotnie podgrzewany do postaci płynnej. Dodatkowo zawiera sporo błonnika i nie wymaga chłodzenia przygotowanej z niego potrawy w lodówce. Poza galaretkami, konfiturami i innymi słodkościami wykorzystuje się go także w farmaceutyce i kosmetyce, jako środek wspomagający odchudzanie oraz składnik preparatów pielęgnacyjnych.

     

    Sposób użycia
    Odmierzony agar wsypać do spodka lub kieliszka z niewielką ilością zimnej wody (najlepiej poniżej 20 st. C). Moczyć 10-15 minut . Zawartość wlać do przyrządzonej potrawy w momencie, kiedy zaczyna wrzeć. Mieszać często. Proszek powinien rozpuścić się całkowicie po 5 minutach .


    Wartość odżywcza produktu

    W 100 g

    W porcji 5 g

    %RWS* w 5 g

    Wartość energetyczna

    720 kJ/ 172 kcal

    36 kJ/8,6 kcal

    <1%

    Tłuszcz

    w tym nasycone

    <0,1 g

    0,014 g

    < 0,1 g

    <0,01 g

    <1 %

    <1 %

    Węglowodany

    w tym cukry

    0,4 g

    0 g

    0,02 g

    0 g

    < 0,01 %

    -

    Błonnik

    86 g

    4,3 g

    -

    Białko

    <0,1 g

    <0,1 g

    <0,1%

    Sól**

    <0,01

    <0,01

    < 1 %

      Tagi:
    f
    g+
    tTweety na temat @Targroch