Składniki: łamane ziarno kukurydzy 94%, cukier, sól, ekstrakt słodu jęczmiennego, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych,
Zastosowanie :
Dodatek do sałatkiPłatki kukurydziane dodadzą charakteru wielu sałatkom – możesz posypywać nimi np. sałatkę z kukurydzą i tuńczykiem, różne zielone sałaty z dodatkami. Użyj całych lub pokruszonych płatków, zależnie od stopnia rozdrobnienia składników sałatki.
Posypka na ciasto
Ciasto z owocami, np. wiśniami lub szarlotkę, możesz ozdobić nie tylko kruszonką z ciasta, ale także płatkami kukurydzianymi. Najlepiej zrobić to wtedy, gdy upieczone ciasto jest jeszcze ciepłe – wtedy płatki lepiej przylgną.
Złocista panierka
Zamiast tartej bułki, jako panierki do ryby, kotletów, warzyw czy sera, możesz użyć płatków kukurydzianych. Wystarczy je pokruszyć (np. wałkiem), a potrawę do panierowania zanurzyć w roztrzepanym jajku, w płatkach i usmażyć. Taka panierka jest bardziej chrupiąca niż ta z bułki!
Lekkie śniadanie
Spora garść kornfleksów do czego tylko zechcesz: mleka, jogurtu, maślanki. Do tego ulubione owoce i energetyczne śniadanie gotowe!
Wartość odżywcza produktu | W 100 g | W porcji 50 g | %RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna | 1608 kJ/ 384 kcal | 804 kJ/ 192 kcal | 9,6 % |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 1,9 g 0,3 g | 0,95 g 0,15 g | 1,4 % 0,75 % |
Węglowodany - w tym cukry | 82 g 5,9 g | 41 g 2,95 g | 15,77 % 3,27 % |
Błonnik | 2,3 g | 1,15 g | - |
Białko | 8,6 g | 4,3 g | 8,6 % |
Sól | 2 g | 1 g | 16,67 % |
Możliwe naturalne odchylenia. Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu. *RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).