Płatki kukurydziane

Płati kukurydziane Zobacz większe
wybierz:
nazwa:
waga:
cena:
Płatki kukurydziane
500 g
500

    Składniki:  łamane ziarno kukurydzy 94%, cukier, sól, ekstrakt słodu jęczmiennego, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych,


    Zastosowanie : 
    Dodatek do sałatki
    Płatki kukurydziane dodadzą charakteru wielu sałatkom – możesz posypywać nimi np. sałatkę z kukurydzą i tuńczykiem, różne zielone sałaty z dodatkami. Użyj całych lub pokruszonych płatków, zależnie od stopnia rozdrobnienia składników sałatki.
    Posypka na ciasto
    Ciasto z owocami, np. wiśniami lub szarlotkę, możesz ozdobić nie tylko kruszonką z ciasta, ale także płatkami kukurydzianymi. Najlepiej zrobić to wtedy, gdy upieczone ciasto jest jeszcze ciepłe – wtedy płatki lepiej przylgną.
    Złocista panierka
    Zamiast tartej bułki, jako panierki do ryby, kotletów, warzyw czy sera, możesz użyć płatków kukurydzianych. Wystarczy je pokruszyć (np. wałkiem), a potrawę do panierowania zanurzyć w roztrzepanym jajku, w płatkach i usmażyć. Taka panierka jest bardziej chrupiąca niż ta z bułki!
    Lekkie śniadanie
    Spora garść kornfleksów do czego tylko zechcesz: mleka, jogurtu, maślanki. Do tego ulubione owoce i energetyczne śniadanie gotowe!

    Wartość odżywcza produktu

    W 100 g

    W porcji 50 g

    %RWS* w 50 g

    Wartość energetyczna

    1608 kJ/

    384 kcal

    804 kJ/ 192 kcal

    9,6 %

    Tłuszcz

    - w tym kwasy tłuszczowe nasycone

    1,9 g

    0,3 g

    0,95 g

    0,15 g

    1,4 %

    0,75 %

    Węglowodany

    - w tym cukry

    82 g

    5,9 g

    41 g

    2,95 g

    15,77 %

    3,27 %

    Błonnik

    2,3 g

    1,15 g

    -

    Białko

    8,6 g

    4,3 g

    8,6 %

    Sól

    2 g

    1 g

    16,67 %

    Możliwe naturalne odchylenia. Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu. *RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).

      Tagi:
    f
    g+
    tTweety na temat @Targroch