Tar-Groch-Fil
Sklep ze zdrową żywnością i bakaliami
Kraj pochodzenia: Paragwaj
Entuzjaści szałwii hiszpańskiej twierdzą, że ta była znana i ceniona już w czasach starożytnych. Mieli się w niej lubować Aztekowie i Indianie, czerpiąc z drobnych nasion chia sprawność fizyczną i psychiczną. Jak to możliwe, że kilka tysięcy lat później w dobie zdrowego odżywiania i produktów eko dopiero odkrywamy moc tych pradawnych roślin?
Chia, czyli siła
Istnieją dwie – nie wykluczające się – teorie na temat pochodzenia i znaczenia słowa chia. Jedna z nichgłosi, że w języku starożytnych Majów symbolizowało ono siłę. Druga zaś twierdzi, że nazwa ta powstała od słowa chian, znaczącego w języku nahualth oleisty. Prawdopodobnie już w tak odległych czasach nasi przodkowie mieli świadomość, że szałwia hiszpańska jest doskonałym surowcem do produkcji wysokogatunkowego oleju.
Szałwia hiszpańska należy do najstarszych roślin uprawnych. Jej plantacje spotykane są głównie w Meksyku i Gwatemali, a rzadziej także w Boliwii, Australii, Argentynie i Ekwadorze. W Europie nie jest jeszcze znana i stosowana na szeroką skalę. Wynika to z faktu, że nasiona chia zostały zatwierdzone jako produkt spożywczy przez Unię Europejską stosunkowo niedawno – w 2009 roku.
Chia – małe nasiona, wielka moc
Wyglądają tak niepozornie, że trudno podejrzewać je o bycie prawdziwą bombą witaminową i energetyczną. Zawarte w szałwii hiszpańskiej wartości odżywcze przyczyniają się do:
Nasiona chia dostarczają 8x więcej Omega-3 niż łosoś atlantycki, 6x więcej wapnia niż krowie mleko i aż 3x więcej żelaza, niż uznawany za jego skarbnicę szpinak!
Jak smakują nasiona chia?
Szałwia hiszpańska nie ma określonego smaku i zapachu. Jej neutralny charakter sprawia, że może być dodawana właściwie do wszystkiego. Nie wymaga mielenia ani obróbki termicznej. Posiada za to ciekawą cechę, którą warto wykorzystać podczas przygotowywania napojów i deserów.
Chia z łatwością wchłania wodę i tłuszcz, wykazując właściwości zagęszczające. Doskonale sprawdza się jako dodatek do jogurtów, soków, koktajli czy kremów. Na bazie nasion chia powstają odżywcze puddingi, gęste napoje czy popularne obecnie smoothie. Szałwia hiszpańska coraz częściej stanowi także bazę deserów, warstwę dietetycznych ciast oraz składnik wypieków. Dodatek w postaci tych drobnych nasion pozwala nie tylko ingerować w konsystencję potraw, ale także w prosty sposób wzbogacać je o prozdrowotne właściwości.
Przechowywanie
Przechowywać w miejscu suchym w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Informacja o alergenach
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty z dwutlenkiem siarki SO2, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Zalecana ilość spożycia szałwii hiszpańskiej to ok. 3 łyżeczki dziennie, czyli 15 g. Ilość składników ożywczych, jakie dostarcza ta porcja obrazuje poniża tabela.
Wartość odżywcza produktu | W 100 g | W porcji 15 g | %RWS* w 15 g |
Wartość energetyczna | 2031 kJ/486 kcal | 305 kJ/73 kcal | 1% |
Tłuszcz | 30,7 g | 4,6 g | 4% |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 3,3 g | 0,5 g | 3% |
Węglowodany - w tym cukry | 42,1 g 0 g | 6,3 g 0 g | 2% - |
Błonnik | 34,4 g | 5,2 g | - |
Białko | 16,5 g | 2,5 g | 5% |
Sól** | 0,04 g | 0,01 g | <1 % |
Składniki mineralne | W 100 g | %RWS* w 100 g | W porcji 15 g |
Wapń | 631 mg | 79% | 94,7 mg |
Żelazo | 7,7 mg | 55% | 1,2 mg |
Magnez | 335 mg | 89% | 50,3 mg |
Fosfor | 860mg | 123% | 129 mg |
Cynk | 4,6 mg | 46% | 0,7 mg |

