Tar-Groch-Fil
Sklep ze zdrową żywnością i bakaliami
Płatki owsiane – płatki produkowane z owsa zwyczjnego .
Zastosowanie:
Płatki owsiane wykorzystuje się do sporządzania owsianek, kisielu owsianego , jako składnik muesli, granoli i rozmaitych batoników. Wypieka się z nich ciasta , ciasteczka , rożne makaroniki, spody do mazurków i kruszonki.
Dodaje się je do wypiekanego pieczywa.
Wykorzystywane są jako składnik kotletów wegetariańskich i panierek.
Płatki owsiane po ugotowaniu zwiększają swoją masę i objętość.
Wartość odżywcza produktu | W 100 g | W porcji 50 g | %RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna | 1547kJ/376 kcal | 774 kJ/188 kcal | 9% |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 7,2 g 1,3 g | 3,6 g 0,65 g | 5% 3 % |
Węglowodany - w tym cukry | 63 g 2 g | 31,5 g 1 g | 12 % 1% |
Błonnik | 6,9 g | 3,45 g | - |
Białko | 12 g | 6 g | 12 % |
Sól | 0,1 g | < 0,1 g | 2 % |
Możliwe naturalne odchylenia.*RWS- Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

