Tar-Groch-Fil
Sklep ze zdrową żywnością i bakaliami
Kraj pochodzenia: Kanada/Turcja
Soczewica jest rośliną motylkową, o strąkach zawierających jedno lub dwa nasiona o okrągłym, owalnym lub sercowatym kształcie. Ziarno soczewicy ma barwę w odcieniu brązowym, zielonym i czerwonym, charakteryzujące się nadzwyczajnym, wyrazistym smakiem.
Zastosowanie: Świetnie smakują zupy , w których występuje w głównej i jedynej roli. Zmielona , jest fantastyczną bazą do wszelkiego typu wypełnień , a także kotletów. Zmiksowana z cytryną , oliwą i innymi przyprawami , daje pyszne i wielosmakowe pasty do kanapek. Z soczewicy można robić pyszne pasztety . Można z niej wyczrarować farsze do gołąbków , krokietów czy pierogów.Ugotowana i wystudzona doskonale uzupełnia różne sałatki .
Wartość odżywcza produktu | W 100 g | W porcji 50 g | %RWS* w 100 g |
Wartość energetyczna | 1499 kJ/358 kcal | 750 kJ/179 kcal | 9 % |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 2,17 g 2,4 g | 1,08 g 1,2 g | 2 % 6 % |
Węglowodany - w tym cukry | 63,01 g 2,03 g | 31,5 g 1,02 g | 1 % 1 % |
Błonnik | 10,8 g | 5,4 g | - |
Białko | 23,91 g | 11,95 g | 24 % |
Sól | 0,02 g | 0,01 g | <1 % |
*RWS- Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

