Tar-Groch-Fil
Sklep ze zdrową żywnością i bakaliami
Kraj pochodzenia: Turcja
Kasza Boulgur uzyskuje się ją z twardej pszenicy durum. . Charakteryzuje się ona żółto-brązowym kolorem o lekko orzechowym smaku i zapachu. Występuje w trzech odmianach: drobno-, średnio- i gruboziarnistej.
Zastosowanie
Bulgur dodawana jest praktycznie do każdej potrawy (przystawek, sałatek, zup, dań głównych oraz deserów). Stosowana jest jako zamiennik ryżu czy kuskusu. Na polskich stołach pojawia się bardzo rzadko.
Informacje o alergenach -Produkt zawiera gluten .
Wartość odżywcza produktu | W 100 g | W porcji 50 g | %RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna | 1432 kJ/ 342 kcal | 716 kJ/171 kcal | 9,00% |
Tłuszcz w tym nasycone | 1,33 g 0,23 g | 0,67 g 0,12 g | 1 % 1 % |
Węglowodany w tym cukry | 75,87 g 0,41 g | 37,94 g 0,22 g | 15 % 1 % |
Błonnik | 12,5 g | 6,25 g | - |
Białko | 12,29 g | 6,15 g | 12 % |
Sól** | 0,04 g | 0,02 g | < 1 % |
Możliwe naturalne odchylenia. **Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu. *RWS- Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

