Tar-Groch-Fil
Sklep ze zdrową żywnością i bakaliami
Kraj pochodzenia: Indie
Czarny sezam charakteryzuje się nieco intensywniejszym smakiem od sezamu białego.
Stanowi bardzo popularny składnik wielu dań kuchni azjatyckiej, często dodawany jest do sushi, farszy, deserów, surówek i sałatek, posypuje się nim powierzchnię pieczywa. Doskonale komponuje się z mięsem, rybami, warzywami i owocami
Wartość odżywcza produktu | W 100 g | W porcji 50 g | %RWS* w 100 g |
Wartość energetyczna | 2374 kJ/567 kcal | 1187 kJ/ 283,5 kcal | 14% |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 48 g 6,7 g | 24 g 3,35 g | 34% 16,75% |
Węglowodany - w tym cukry | 26,04 g 2,2 g | 13,02 g 1,1 g | 5% 1 % |
Błonnik | 16,9 g | 8,45 g | - |
Białko | 16,96 g | 8,48 g | 16,96% |
Sól | 0,04 g | 0,02 g | <1 % |
Możliwe naturalne odchylenia.** Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.*RWS- Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

