Sezam czarny

Kraj pochodzenia: Indie

Sezam czarny Zobacz większe
wybierz:
nazwa:
waga:
cena:
Sezam czarny
250 g
550
Sezam czarny
500 g
1000
Sezam czarny
1 kg
1900

    Sezam czarny to małe, owalne, ciemne nasionka o słodkawym, lekko orzechowym smaku. Są niezwykle popularne w kuchni Dalekiego Wschodu.


    Zastosowanie

    Czarny sezam charakteryzuje się nieco intensywniejszym smakiem od sezamu białego.
    Stanowi bardzo popularny składnik wielu dań kuchni azjatyckiej, często dodawany jest do sushi, farszy, deserów, surówek i sałatek, posypuje się nim powierzchnię pieczywa. Doskonale komponuje się z mięsem, rybami, warzywami i owocami

    Wartość odżywcza produktu

    W 100 g

    W porcji 50 g

    %RWS* w 100 g

    Wartość energetyczna

    2374 kJ/567 kcal

    1187 kJ/ 283,5 kcal

    14%

    Tłuszcz

    - w tym kwasy tłuszczowe nasycone

    48 g

    6,7 g

    24 g

    3,35 g

    34%

    16,75%

    Węglowodany

    - w tym cukry

    26,04 g

    2,2 g

    13,02 g

    1,1 g

    5%

    1 %

    Błonnik

    16,9 g

    8,45 g

    -

    Białko

    16,96 g

    8,48 g

    16,96%

    Sól

    0,04 g

    0,02 g

    <1 %

    Możliwe naturalne odchylenia.** Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.*RWS- Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal). 

      Tagi:
    f
    g+
    tTweety na temat @Targroch