Ryż czerwony

Kraj pochodzenia: Tajlandia

Ryż czerwony Zobacz większe
wybierz:
nazwa:
waga:
cena:
Ryż czerwony
1 kg
1100

    Ryż czerwony
    Ta odmiana to ryż średnioziarnisty o czerwonej łupince (za kolor odpowiada czerwony pigment występujący w osłonie ziarna). Powszechnie jada się go w Tajlandii i na Filipinach. Jego odmiany na mniejszą skalę uprawiane są też w Kalifornii.
    W przeciwieństwie do neutralnego smaku ryżu białego , ryż czerwony ma delikatny słodkawy , orzechowy posmak.
    Jest od niego twardszy i bardziej sypki . Ma twardawą łupinkę i miękki środek .  Jest dość kleisty .

    Zastosowanie
    Ryż czerwony dodaje się głównie do wykwintnych potraw oraz deserów z owocami.
    Dzięki swojej oryginalnej barwie doskonale nadaje się również do sałatek.

    Wartość odżywcza produktu

    W 100 g

    W porcji 50 g

    %RWS* w 50 g

    Wartość energetyczna

    1500kJ/

    354 kcal

    750 kJ/ 177 kcal

    9%

    Tłuszcz

    - w tym kwasy tłuszczowe nasycone

    3,2 g

    0,8 g

    1,6 g

    0,4 g

    2%

    2 %

    Węglowodany

    - w tym cukry

    72 g

    0,7 g

    36 g

    0,35 g

    14%

    1 %

    Błonnik

    3,1 g

    1,55 g

    -

    Białko

    7,7 g

    3,85 g

    8%

    Sól

    0,03 g

    0,02 g

    <1 %

    Możliwe naturalne odchylenia.** Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu. *RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)

      Tagi:
    f
    g+
    tTweety na temat @Targroch