Tar-Groch-Fil
Sklep ze zdrową żywnością i bakaliami
Kraj pochodzenia: Tajlandia
Ryż czerwony
Ta odmiana to ryż średnioziarnisty o czerwonej łupince (za kolor odpowiada czerwony pigment występujący w osłonie ziarna). Powszechnie jada się go w Tajlandii i na Filipinach. Jego odmiany na mniejszą skalę uprawiane są też w Kalifornii.
W przeciwieństwie do neutralnego smaku ryżu białego , ryż czerwony ma delikatny słodkawy , orzechowy posmak.
Jest od niego twardszy i bardziej sypki . Ma twardawą łupinkę i miękki środek . Jest dość kleisty .
Zastosowanie
Ryż czerwony dodaje się głównie do wykwintnych potraw oraz deserów z owocami.
Dzięki swojej oryginalnej barwie doskonale nadaje się również do sałatek.
Wartość odżywcza produktu | W 100 g | W porcji 50 g | %RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna | 1500kJ/ 354 kcal | 750 kJ/ 177 kcal | 9% |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 3,2 g 0,8 g | 1,6 g 0,4 g | 2% 2 % |
Węglowodany - w tym cukry | 72 g 0,7 g | 36 g 0,35 g | 14% 1 % |
Błonnik | 3,1 g | 1,55 g | - |
Białko | 7,7 g | 3,85 g | 8% |
Sól | 0,03 g | 0,02 g | <1 % |
Możliwe naturalne odchylenia.** Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu. *RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)

