Ryż dziki

Kraj pochodzenia: USA

Ryż dziki Zobacz większe
wybierz:
nazwa:
waga:
cena:
Ryż dziki
500 g
2600
Ryż dziki
1 kg
5000

    Dziki ryż, nazywany też owsem wodnym, to gatunek trawy, która rośnie na terenach Ameryki Północnej. Jego ziarna kształtem przypominają tradycyjny ryż, jednak mają  ciemną barwę. Także smak ryżu dzikiego jest znacznie bardziej wyrazisty, zbożowy, z lekko orzechowym aromatem.

    Zastosowanie: W kuchni można wykorzystać go na różne sposoby. Doskonale pasuje do dań mięsnych czy rybnych, ale idealnie komponuje się także w sałatkach.

    Wartość odżywcza produktu

    W 100 g

    W porcji 50 g

    %RWS* w 50 g

    Wartość energetyczna

    1500kJ/354 kcal

    750 kJ/ 177 kcal

    9%

    Tłuszcz

    - w tym kwasy tłuszczowe nasycone

    3,2 g

    0,8 g

    1,6 g

    0,4 g

    2%

    2 %

    Węglowodany

    - w tym cukry

    72 g

    0,7 g

    36 g

    0,35 g

    14%

    1 %

    Błonnik

    3,1 g

    1,55 g

    -

    Białko

    7,7 g

    3,85 g

    8%

    Sól**

    0,03 g

    0,02 g

    <1 %

    Możliwe naturalne odchylenia. **Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu. *RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)




      Tagi:
    f
    g+
    tTweety na temat @Targroch