Tar-Groch-Fil
Sklep ze zdrową żywnością i bakaliami
Kraj pochodzenia: USA
Dziki ryż, nazywany też owsem wodnym, to gatunek trawy, która rośnie na terenach Ameryki Północnej. Jego ziarna kształtem przypominają tradycyjny ryż, jednak mają ciemną barwę. Także smak ryżu dzikiego jest znacznie bardziej wyrazisty, zbożowy, z lekko orzechowym aromatem.
Zastosowanie: W kuchni można wykorzystać go na różne sposoby. Doskonale pasuje do dań mięsnych czy rybnych, ale idealnie komponuje się także w sałatkach.
Wartość odżywcza produktu | W 100 g | W porcji 50 g | %RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna | 1500kJ/354 kcal | 750 kJ/ 177 kcal | 9% |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 3,2 g 0,8 g | 1,6 g 0,4 g | 2% 2 % |
Węglowodany - w tym cukry | 72 g 0,7 g | 36 g 0,35 g | 14% 1 % |
Błonnik | 3,1 g | 1,55 g | - |
Białko | 7,7 g | 3,85 g | 8% |
Sól** | 0,03 g | 0,02 g | <1 % |
Możliwe naturalne odchylenia. **Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu. *RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)

