Tar-Groch-Fil
Sklep ze zdrową żywnością i bakaliami
Kraj pochodzenia: Polska
Fasola Igołomska to jedna z najbardziej popularnych odmian fasoli hodowanej na suche nasiona. Tworzy duże strąki, w których znajdują się białe, duże i bardzo smaczne nasiona, świetnie nadające się zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i przetworzenia.
Nasiona mają cylindryczny lub cylindrycznie-wydłużony kształt. Są białe, delikatnie żyłkowane
Zastosowanie
Biała fasola pasuje doskonale zarówno do rodzimych jak i egzotycznych potraw. Świetnie sprawdza się w różnych zupach, szczególnie w tradycyjnej zupie fasolowej, czy jako składnik barszczu ukraińskiego. Świetnie nadaje się do sałatek, past, zapiekanek, kotletów wegańskich. Fasolę często łączymy z sosem pomidorowym. Białą fasolę warto spożywać z suszonymi ziołami i czosnkiem.

