Tar-Groch-Fil
Sklep ze zdrową żywnością i bakaliami
Kraj pochodzenia: Polska
Składniki: Kasza gryczana – kasza wytwarzana z obłuskanych nasion gryki, poddanych prażeniu
Ze zmielonej kaszy gryczanej całej (białej lub prażonej) otrzymuje się mąke gryczną .
Zastosowanie:
Kasza gryczana jest naturalnym źródłem:
Fosforu – który wspomaga utrzymanie zdrowych kości i zębów
Magnezu – który przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz układu nerwowego.
Cynku – pozwala zachować zdrowe włosy , paznokcie, skórę oraz w utrzymaniu prawidłowego widzenia
Wartość odżywcza produktu | W 100 g | W porcji 50 g | %RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna | 1407 kJ/336 kcal | 704 kJ/168 kcal | 8% |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 3,1 g 0,6 | 1,6 g 0,3 g | 2% 2% |
Węglowodany - w tym cukry | 69,3 g 0,7g | 34,7 g <0,4 g | 13% <1% |
Błonnik | 5,9 g | 3 g | - |
Białko | 12,6 g | 6,3 g | 13% |
Sól** | 0,01 g | <0,01 g | <1 % |
Witaminy i składniki mineralne | W 100 g | %RWS* w 100 g | W porcji 50 g |
Tiamina (Wit. B1) | 0,73 mg | 66% | 0,37 mg |
Ryboflawina (Witamina B2) | 0,38 mg | 27% | 0,19 mg |
Witamina B6 | 0,75 mg | 54% | 0,38 mg |
Magnez | 100 mg | 27% | 50 mg |
Fosfor | 240 mg | 34% | 120 mg |
Cynk | 3,4 mg | 34% | 1,7 mg |
Możliwe naturalne odchylenia. **Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.*RWS- Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

