Tar-Groch-Fil
Sklep ze zdrową żywnością i bakaliami
Kraj pochodzenia: Brazylia
Zielona kawa - nie ma tego specyficznego smaku i aromatu, co kawa czarna – jest łagodniejsza i bardziej kwaskowata, ma mniej goryczki; również jej kolor jest jaśniejszy.
Zawiera jednak taką samą ilość kofeiny, zachowuje więc swoje pobudzające działanie.
Ziarna kawy zielonej mają różne kolory – zależą one od gatunku, wysokości, na której rosną czy podłoża, na którym są uprawiane.
Sposób parzenia :
Przyrządza się ją tam samo jak jej czarną siostrę – zmielone ziarna (dwie-trzy łyżeczki) należy wsypać do filiżanki, zalać wodą (ale nie wrzątkiem, co mogłoby zniszczyć obecne w niej korzystne substancje – optymalna temperatura to ok. 90-95 stopni) i odczekać kilka minut, aż napój się zaparzy. Fusy zostaną na dnie.
Ponieważ w smaku zielona kawa jest dość słaba, można ją dosłodzić cukrem (najlepiej brzozowym) bądź miodem, dolać do napoju trochę mleka albo doprawić kardamonem.

