Tar-Groch-Fil
Sklep ze zdrową żywnością i bakaliami
Kraj pochodzenia: Czechy
Składniki: Siemię lniane – Są to nasiona płaskie, wielkości 2-3 mm, barwy szarobrązowej.
Po zalaniu wodą nabierają barwy ciemnobrązowej i kilkakrotnie powiększają swoją objętość, otaczając się jednocześnie dużą ilością śluzu.
Nasiona lnu są oleiste i wykorzystywane także do pozyskania oleju roślinnego o żółtawym zabarwieniu i intensywnym, cierpkim zapachu.
Dawkowanie:
Stosować doustnie napar sporządzony z 2 łyżek lnu zalanego ½ szklanki wody i gotowanego przez 15 minut. Przyjmować 2-3 razy /24h.
Wartość odżywcza produktu | W 100 g | W porcji 50 g | %RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna | 2092kJ/500 kcal | 1046 kJ/250 kcal | 12% |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 42 g 3,4 g | 21 g 1,7 g | 30% 8,5% |
Węglowodany - w tym cukry | 29 g 0,1 g | 14,5 g < 0,1 g | 5,6% < 1% |
Błonnik | 3,9 g | 2 g | - |
Białko | 18 g | 9 g | 18% |
Sól | 0 g | 0 g | 0 % |
Możliwe naturalne odchylenia.** Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.*RWS- Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

