Tar-Groch-Fil
Sklep ze zdrową żywnością i bakaliami
Ryż brązowy – ziarno ryżu, z którego zaraz po zbiorze ręcznie lub mechanicznie usunięto najbardziej zewnętrzną, niejadalną warstwę (plewy).
Powstaje w ten sposób częściowo obłuskane, pełnoziarniste ziarno, zwane naturalnym.
Ziarno ma wydłużony kształt i brązowy kolor.
Zastosowanie :
Brązowy ryż wymaga dłuższego czasu gotowania w porównaniu do ryżu białego. Może być przyrządzany na słodko (np. z owocami, rodzynkami itd.) oraz w pikantny sposób.
Ryż brązowy można serwować z mięsem i w potrawach jarskich z warzywami czy jajami, podobnie jak ryż biały.
Wartość odżywcza produktu | W 100 g | W porcji 50 g | %RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna | 1500kJ/ 354 kcal | 750 kJ/ 177 kcal | 9% |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 3,2 g 0,8 g | 1,6 g 0,4 g | 2% 2 % |
Węglowodany - w tym cukry | 72 g 0,7 g | 36 g 0,35 g | 14% 1 % |
Błonnik | 3,1 g | 1,55 g | - |
Białko | 7,7 g | 3,85 g | 8% |
Sól** | 0,03 g | 0,02 g | <1 % |
Możliwe naturalne odchylenia. **Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu. *RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).

