Ryż naturalny brązowy

Ryż naturalny brązowy Zobacz większe
wybierz:
nazwa:
waga:
cena:
Ryż naturalny brązowy
1 kg
600
Ryż naturalny brązowy
5 kg
2500

    Ryż brązowy – ziarno ryżu, z którego zaraz po zbiorze ręcznie lub mechanicznie usunięto najbardziej zewnętrzną, niejadalną warstwę (plewy).
    Powstaje w ten sposób częściowo obłuskane, pełnoziarniste ziarno, zwane naturalnym.
    Ziarno ma wydłużony kształt i brązowy kolor.

    Zastosowanie :
    Brązowy ryż wymaga dłuższego czasu gotowania w porównaniu do ryżu białego.  Może być przyrządzany na słodko (np. z owocami, rodzynkami itd.) oraz w pikantny sposób.
    Ryż brązowy można serwować z mięsem i w potrawach jarskich z warzywami czy jajami, podobnie jak ryż biały.

    Wartość odżywcza produktu

    W 100 g

    W porcji 50 g

    %RWS* w 50 g

    Wartość energetyczna

    1500kJ/

    354 kcal

    750 kJ/ 177 kcal

    9%

    Tłuszcz

    - w tym kwasy tłuszczowe nasycone

    3,2 g

    0,8 g

    1,6 g

    0,4 g

    2%

    2 %

    Węglowodany

    - w tym cukry

    72 g

    0,7 g

    36 g

    0,35 g

    14%

    1 %

    Błonnik

    3,1 g

    1,55 g

    -

    Białko

    7,7 g

    3,85 g

    8%

    Sól**

    0,03 g

    0,02 g

    <1 %

    Możliwe naturalne odchylenia. **Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu. *RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).

    f
    g+
    tTweety na temat @Targroch